Radiátoros rendszerek tisztítása

Hideg radiátorok?

 

Ha egy radiátor, aminek teljesítménye régebben elegendőnek bizonyult, már nem képes az adott helyiség kifűtésére, akkor valószínűsíthető, hogy nem tud megfelelő mennyiségű víz keresztülhaladni rajta vagy a belsejében olyan mértékű korrózióból eredő vasiszap gyűlt össze, ami már kiválóan képes belülről szigetelni azt. 

Ebben az esetben a fűtésrendszer gépi-vegyszer tisztítása ajánlott, aminek kivitelezése több fázisból áll.

 

 

 

 

  1. Első lépésben mintegy előmosásként, egy mosókompresszorral mechanikus úton távolítjuk el a radiátorokban felgyülemlett vasiszapot, radiátorról radiátorra, egyesével. Ezzel a rendszerben keringő nagyobb összeállt rozsda és vízkődarabokat távolítjuk el.

  2. Miután az utolsó radiátorból is elfogyott az üledék, következik a második fázis, a vegyszeres tisztítás.

  3. Ekkor egy nagy teljesítményű szivattyúval keringetjük 1-1.5 órán keresztül a rendszer tisztításához szükséges vegyszert, ami a csőfalak és a radiátorok belső falára égett vagy tapadt szennyeződéseket oldja le.

    A vegyszeres tisztítás közben, egy a fűtésrendszer és a tisztítógép közé kötött nagy teljesítményű mágneses szűrő hivatott a vegyszer által leoldott mágnesezhető nagyobb darabok összegyűjtésére, hogy azok véletlenül se kerülhessenek vissza a rendszerbe.

  4. Utolsó lépésként a vegyszert alaposan le kell öblíteni a rendszerből, majd a végső légtelenítés után a teljes tisztítási folyamat zárásaként a rendszervízhez adagoljuk a szükséges mennyiségű korróziógátló, inhibitor folyadékot, ami jó ideig meggátolja a rendszer iszaposodását.